Stora Lonkentestet del 2: Åland Distillery och Antons Lång Drink

Åland Distillery och Antons Lång Drink Amalias Limonad

Som jag skrev i förra delen av Stora Lonkentestet (del 1) så är Long Drinks i olika former Finlands nationaldryck nummer ett! Alla burkar och flaskor i vårt test är inköpta under vår sommarsemester på Åland (med någon komplettering i Tallinn). Åland har två hantverksmässiga tillverkare av Longdrinks – eller egentligen bara en! Amalias Limonadfabrik har ett ”alkoholben” i sin verksamhet vid namn Antons Drycker där man bland annat tillverkar Antons Lång Drink. Dessutom tillverkar Amalias Limonadfabrik longdrinken på uppdrag av Åland Distillery, såklart med destilleriets egna gin.

Finnarna ”uppfann” ursprungligen Long Drinks vid OS 1952 i Helsingfors. Rusdrycksförbudet hade upphört 1932 men man hade fortfarande en strikt statskontrollerad alkoholpolicy. Sommar-OS var det första riktigt stora internationella evenemanget i Finland. Fler än någonsin förväntades att besöka lokala restauranger. Genom en förblandad, buteljerad och ready-made dryck tillät staten en viss liberalisering för att hjälpa restauranger att betjäna antalet utländska kunder. Resten är – som man säger – historia! Finnarna älskade sin nya uppfinning Lonkero!

Stora Lonkentestet – del 2

Vi delar upp vår artikel Stora Lonkentestet i tre delar, nämligen

  1. Kyrö Long Drink, eller Longkyrö som de också kallas. Del ett hittar du här.
  2. De Ålandstillverkade sorterna (Åland Distillery och Amalias Limonadfabrik/Antons Long Drink)
  3. Hartwalls (Original och varianter)

Vår tanke med urvalet är att testa de varianter som vi uppfattar som lite ”High-end”, eller hantverksdryck/kvalitet med originalet Hartwall. Orkar vi därefter mer, så kanske vi fortsätter när denna laddning är slut!

Åland Distillery Blood orange + Basil

Ingredienser: Vatten, socker, Åland Distillery Gin, blodapelsinsaft, grapefruktjuice, koldioxid, naturliga aromer, citronsyra, kinin, konserveringsmedel och stabiliseringsmedel.

Doftar grape/apelsin och alkohol. Gul, lite grumlig färg. Tydlig smak av grape och apelsin, hintar av basilika i avslutet, som också innehåller gin/enbärstoner. Det här är riktigt bra, den har den här tydliga smaken av någonting som jag efterlyste i Kyröprovningen. Hade man känt mer av basilikan så hade jag inte tvekat att ge full pott. Då detta är hantverksmässigt tillverkat kan jag mycket väl tänka mig att smakerna blir mer eller mindre framträdande från batch till batch. 5.5% alkohol.

Smakbetyg:⭐⭐⭐⭐. En extrastjärna för naturliga smakämnen ⭐.

Antons Lång Drink Äpple

Ingredienser: Vatten, äpplen (20%), socker, gin, kolsyra, inga konserveringsmedel. Pastoriserad.

Luktar gin och svagt av äpple. Genomskinlig gulaktig färg. Smakar bara lite äpple, sött med tydlig syra från äpplena. Dock smakar det mer gin än äpple, hade någon hävdat att det här var en Gin & Tonic gjord på äppeltonic så hade jag inte ifrågasatt det. Är det bra eller dåligt? Jag vet inte, jag gillar drycken men den har inte den klassiska Lonkenstuket, mer en Gin&Tonic som sagt. 5.5% alkohol.

Smakbetyg: ⭐⭐⭐. Hantverksmässigt framställt av naturliga ämnen ger en extrastjärna ⭐.

Antons Lång Drink Lingon

Ingredienser: Vatten, lingon (20%), socker, gin, kolsyra, inga konserveringsmedel. Pastoriserad.

Luktar tydligt lingon och lite otydligt av alkohol. Snygg röd färg. Smakar lingon, enbär från ginnen, lite alkohol, sött och lingonbittert samtidigt. Eftersmaken lingonbitter och gin. Samtidigt ingen smak som tar överhanden. Det här är en bra dryck, söt men inte för söt, bitter men inte för bitter.  Liiiiite mer lingon hade jag önskat för full pott. 5.5% alkohol.

Smakbetyg: ⭐⭐⭐⭐. Hantverksmässigt framställt av naturliga ämnen ger en extrastjärna ⭐.

Antons Lång Drink Svarta vinbär

Ingredienser: Vatten, svarta vinbär (20%), socker, gin, kolsyra, inga konserveringsmedel. Pastoriserad.

Tydlig, nästan övertydlig svartvinbärsdoft. Mörk blåröd fin färg. Tydlig smak av svarta vinbär, hintar av gin/enbär. När eftersmaken faller av, så sticker det upp lite enbärssmak från ginen. Alkoholen (5,5%) döljs dock väldigt väl. Det här är extremt bra. Stora Lonkentestets första fullpoängare!

Smakbetyg: ⭐⭐⭐⭐⭐. Hantverksmässigt framställt av naturliga ämnen ger en extrastjärna ⭐.

Antons Lång Drink och Åland Distillery Long Drink

Avslutning:

När jag testade Kyrö-dryckerna så efterlyste jag mer framträdande smaker. Här hittar jag verkligen detta, drycker som inte skäms för sig, utan kliver fram och tar för sig. Men detta är vad jag gillar – andra kanske uppskattar de mer subtila smakerna hos Kyrö, där det saknas en dominerande smak.