Allt om Dry Martini

Dry Martini

En historisk cocktail som gestaltats i flertalet filmer är givetvis Dry Martini. Drinken är en kombination av gin och vermouth som sedan garneras med oliver eller citron. Enligt boken ”Stirred Not Shaken” uppfanns den av en barchef på Knickerbocker Hotel som hette Martini di Arma diTaggia, men det finns även flertalet andra teorier som cirkulerar på nätet då ursprungen fortfarande är okänd.

Artikeln innehåller länkar till Kitchen Time

Anledningen varför en Martini kallas för ”dry” beror dock på själva förhållandet mellan andelen gin och vermouth. Det finns däremot ingen gräns när den inte längre får kallas för torr. Praxis är att maximalt proportionerna tre till ett används, men som alltid är det personliga preferenser som avgör i slutändan.

Utöver Dry Martini finns även andra varianter som Vodka Martini, en dryck som James Bond egentligen föredrar. Du hittar även en Dirty Martini där lite av olivspadet ingår utöver själva oliverna som används för en lite mer tilltalande presentation.

Varför drycken numera är världskänd beror nästan helt och hållet på filmerna om agenten Bond. Något överraskande är det dock inte en Dry Martini utan en annan liknande cocktail som Agent 007 gjorde historisk.

Bondfilmen som skapade historia

I de tidiga filmerna om den hemliga agenten föredrog James Bond en drink som han kallade för Vesper efter den kvinnliga huvudkaraktären i filmen Casino Royale. Denna bestog av gin, vodka och Kina Lillet.  Bond beställde den ”shaken, not stirred” som på svenska översätts till skakad, inte rörd, och resten är historia!

Under 1960-talet blev Martinidrinkar några av de mest förekommande på restauranger och krogar, främst tack vare Bondfilmerna som skapade historia inom alkoholkulturen. Vid senare tid har agenten 007 även provat andra varianter av en Martini, bland annat en Dirty Martini i filmen Spectre.

Intermezzo Blå Martiniglas och Line Martiniglas
Intermezzo Blå Martiniglas från Orrefors och Line Martiniglas från Kosta Boda

Glas som passar till en Dry Martini

Det finns många olika glas som fungerar alldeles utmärkt till en Dry Martini, men några förslag kan vara Intermezzo Martiniglas från Orrefors eller Line Martiniglas från Kosta Boda. Båda två har läckra detaljer som gör att man får känslan av att ”det här är ingen vanlig Dry Martini, det här är något alldeles extra”. Få varumärken är så synonyma med svenskt glashantverk som Kosta Boda och Orrefors

Recept

Om du vill göra en egen cocktail kan du följa nedanstående recept, men du hittar också flertalet andra varianter om du vill experimentera bland de olika alternativen som ingår i Martinifamiljen. Se nedanstående guide för en perfekt Dry Martini, med betoning på Dry… som sagt, det är en personlig smakpreferens hur mycket Martini du blandar drinken med.

Dry Matini gjord på Gin

  1. Kyl ned ett Martiniglas i en frys eller kyl
  2. Använd en shaker eller ett stort glas och fyll den med is och rör runt
  3. Häll ut isen och lägg i nytt
  4. Häll på gin och rör runt, samtidigt som du fyller på mer is och rör runt ett par varv extra
  5. Stänk i lite vermouth i Martiniglaset och låt den röras runt. Vi rekommenderar att du använder (vita) vermuthen Noilly Prat.
  6. Häll ut all överflödig vermouth
  7. Sila ned allt gin och servera drycken med oliver

Punkt tre och sex kan kanske ses som lite överkurs…

Om du istället föredrar en Vodkatini eller Vodka Martini ersätter du bara gin med vodka. Varför detta är populärt är för oss ginälskare ofattbart! Men det beror väl främst på att vodka har en mer neutral smak än gin. Detta kan passa den som inte tycker om uttalade spritsmaker.