Ginprovning hemma eller ”på stan”

Funderar du på att göra en ginprovning hemma, eller är du sugen på att gå på en ginprovning ”på stan”? För att en ginprovning ska bli riktigt lyckad så är det lite att tänka på! Du ska inte köpa fyra slumpmässiga flaskor och skvätta upp i några glas, utan det gäller att ha en liten plan bakom provningen. Låt oss ge dig några olika exempel på bra ginprovningar!

1: Ginprovning av olika ginstilar

Som du säkert vet, så finns det flera olika sorters gin. De vanligaste fem stilarna är Distilled Gin, London Dry Gin, Old Tom Gin, Navy Strength och Fatlagrad Gin. Vi har en längre artikel om dessa olika ginstilar här, men i korthet är skillnaderna:

  • London Dry Gin och Distilled Gin tillverkas på likartat sätt. I Destilled Gin får man tillsätta kryddor eller aromer efter destilleringen, vilket man inte får i London Dry Gin.
  • Old Tom Gin är en sötare gin än London Dry. Sötningen kan ske med socker men även andra naturliga sötningsämnen kan användas.
  • Navy Strength är någon av ovanstående varianter (normalt Destilled Gin eller London Dry Gin), men med en alkoholstyrka på minst 57%.
  • Fatlagrad Gin är just det – någon av ovanstående ginsorter som har lagrats på fat några månader (eller år).

Om du nu vill göra en ginprovning av dessa olika ginstilar så köper du en flaska av vardera från ett och samma destilleri. Köp exempelvis Hernö Gin (London Dry), Hernö Old Tom, Hernö Navy Strength och Hernö Juniper Cask (lagrad på enefat). Då kommer du tydligt känna skillnaden i de olika ginstilarna, samtidigt som grundrecepten är tämligen lika då det är samma destilleri.

2: Ginprovning av en sorts gin

Korven kan ju såklart skäras på både längden och tvären. En annan trevlig ginprovning att göra är att prova tre-fyra olika flaskor ur samma ginstil, men från olika destillerier. Prova till exempel:

  • Distilled Gin: En väldigt populär gin som är bra att jämföra mot på en ginprovning är Hendrick’s Gin. Prova den mot exempelvis Rosé Gin från Åre Bränneri och kanske Bombay Bramble (från tillverkaren av Bombay Sapphire).
  • London Dry: Hernös blå flaska är ett givet val att prova mot exempelvis Bombay Sapphire och Beefeater eller Hellström Dry Gin. London Dry är den vanligaste ginstilen, så här finns det många spännande provningar att göra.
  • Old Tom: Leta efter (vit) katt på flaskan. England brukar en hankatt kallas för ”Old Tom”, varför ginflaskorna från denna stilsort ofta har en katt någonstans på sin etikett. Hernös vita flaska kan provas mot exempelvis Håga Old Tom från Uppsala Destilleri och Bergslagens Old Tom Gin
  • Navy Strength: Hernös svarta flaska mot kanske Spirit of Hvens Navy Strength och Fjäre Navy Strength.
Hendricks Ginprovning
Hendricks Gin. Notera de två olika glasen för provningen – vi kommer till detta nedan!

3: Gin & Tonic-provning

Gin & Tonic är den klassiska gindrinken, och givetvis går det att anordna en Gin och Tonicprovning också. Förslagsvis kombinerar du det med en av ginprovningarna ovan, för enkelhetens skull. Använd då en neutral tonic, utan direkta smaktillsatser. Tonic med tallbarrssmak, citron eller grapefruit har alla sin plats vid drinkbordet, men inte när du genomför en GT-provning. Neutrala smaker som Fever-Tree Premium Tonic Water eller Fever-Tree Midterranen Tonic Water är att föredra, så att fokus ligger på ginnen i drinken och inte på tonicen. Läs mer om Gin & Tonic i vår artikel om denna goda drink.

Glas för din ginprovning

Det har faktiskt betydelse ur vilket sorts glas du dricker din dryck – dofter och smaker blir olika beroende på glasets utformning. En Gin & Tonic bör serveras i ett kupat glas på fot, inte i ett highballglas som man ofta ser. Foten på glaset är viktig för att värmen från handen inte ska smälta isen i drinken i onödan. Kupan är till för att omsluta aromer på ett bra sätt. Det finns speciella G&T-glas, men har du inget sådant så funkar det faktiskt alldeles utmärkt att använda kupade vinglas!

Glaset har betydelse för en perfekt Gin & Tonic
Använd rätt glas för en Gin & Tonic! GT-glaset till vänster är optimalt, men vinglaset i mitten fungerar alldeles utmärkt. Undvik Highballglaset till höger!

För själva ginprovningen så ska vi kika på hur det går till på en whiskyprovning – samma principer gäller ju även här. “Whiskynördarnas” favoritglas är de tulpanformade glasen. Med tulpanformad menas glas som är något avsmalnande i öppningen. Tänk dig ett ytterst litet vinglas, eller ett litet cognacsglas. Även här är glasen på fot, för att du inte ska värma drycken i onödan med din kroppsvärme. Formen på glaset gör det lätt att ”rulla” drycken i glaset för att locka fram dofter och smaker.

Ginprovning på stan

Som du ser så är det en hel del att hålla koll på, även för en så pass enkel sak som en ginprovning. Ett alternativ till att arrangera det hemma är såklart att ta hjälp av proffsen ”på stan”. De flesta destillerier i vårt land arrangerar egna ginprovningar – jag har själv varit på provning både hos Hernö i Hernösand och Stockholms Bränneri, och kan vart rekommendera dessa. En stor fördel med destilleribesöken är ju också att man får lära sig så mycket kring tillverkning och andra ”hemligheter” i företaget. Givetvis så får man ju bara smaka destilleriets egna produkter, så man får nöja sig med provningsförslag ett och kanske tre ovan.

Vill man prova flera olika sorters gin så kan man vända sig till andra aktörer. Exempelvis Taysta arrangerar ginprovning i Stockholm i Gamla Stan och i Malmö i Västra Hamnen, vilket är två bra platser för ginprovning. Tillsammans med en professionell ginexpert blir du guidad genom ginets smakvärld under en ca 90 minuters provning. Fördelen med en ginprovning på stan – förutom att du slipper fixa all dryck och tillbehör och slipper diska – är ju att du får så mycket kunskap och information av provningsledaren. När du är klar så kommer du vara fullärd kring allt som har med gin att göra!