Testat: Skånska Spritfabriken – Gin Grape

Skånska Spritfabriken började sin resa som så många andra svenska destillerier med något annat än just gin. Strax utanför Lund i Skåne diskuterade man vad man skulle göra med alla mogna äpplen som flitigt fallit ner från träden på gården? Idéerna var det ingen brist på. Kunskapen om att tillverka sprit fanns där sedan tidigare och valet blev således – sprit! Rätt val skulle det komma att visa sig. Hårdvara så som flaskor, kortar, och fat köptes in och destilleringen kunde börja. Allt detta i en garagelikande byggnad till en början. 2006 gjordes en första destillering av äpplen i form utav Pommeau och svensk Calvados.

10 år senare valde destilleriet att utvidga sitt sortiment med gin. Bara något år senare vinner deras g-gin Classic utmärkelsen världens bästa gin till gin och tonic av IWSC. På senare år har Skånska Spritfabriken, så som många andra svenska aktörer, valt att utöka sitt sortiment med olika ginsorter. Gin Grape, som vi ska testa idag, är en produkt av just denna satsning. Detta är en fatlagrad gin (rödvinsfat) med smak av grape. Gin Grape ersätter den tidigare produkten G-gin Bordeauxfinish.

Skånska Spritfabriken Gin Grape

Smakprofil & doft Gin Grape

I näsan: Ren doft som upplevs behaglig. Tydligt grape, något annat hade varit konstigt. Jag upplever en aningen fruktig karaktär som kan vara grape det med, alternativt rödvinsfat lagringen. Isen framhävder en klar kardemumma doft dock inte överväldigande.

I munnen: Samma som ovan men med aningen mer kardemumma samt en liten pepprig eftersmak. Här märks det även att ginen varit lagrad på rödvin i och med den fruktiga karaktären.

Gin & Tonic test

Till detta test har jag använt Skånska Spritfabrikens egna tonic i form utav Indian Tonic Water, som har en smak av citron och grape. Serveringen sker i ett kupformat glas med massa is, 5cl gin samt 20cl tonic. Garnering har jag valt att avstå då primära syftet är att testa smaken på ginen.

I näsan: Grape och kardemumma är det som jag upplever sticker ut mest vilket gör att drinken upplevs ”fruktig”

I munnen: Gillar man grape så är detta något av de bättre gin och tonic blandningarna därute, helt klart. Grape’en är väldigt dominant men på ett bra sätt. Kardemumman finns fortfarande kvar men även citrus går att plocka upp från citronen som finns i tonicen.

Summering Gin Grape

Olika ginsorter har på senare år blivit allt mer av en självklarthet för destillerierna. Skånska Spritfabriken är inget undantag med sitt breda sortiment där bland annat Gin Grape ingår. Denna gin, lagrad på rödvinsfat med toner av grape skulle jag rekommendera till den som vill ”testa något annat” Den skiljer sin från den klassiska London Dry ginen och är definitivt ett välkommet avbrott från den vanliga gin och tonicen. Kombon Indian Tonic Water samt Gin Grape (båda från Skånska Spritfabriken) är en svårslagen duo för grape-älskaren.