Testat: Spirit of Hven – Navy Strength Gin

Spirit of Hven - Navy Strength Gin

Knappa fem mil från den skånska västkusten ligger ön Ven (eller Hven enligt dansk och äldre svensk stavning). På denna ö ligger destilleriet Spirit of Hven Backafallsbyn. För mig kanske mest kända för sina unikt formade flaskor med vaxförsegling. Destilleriet lanserade sin första gin så tidigt som 2008 och är således en av de äldsta svenska ginproducenterna. I Hven’s sortiment finner vi bland annat en Navy Strength Gin och det är just denna som vi ska ta en närmare titt på.

Om testet
Testet är gjort i samarbete med GinGeek som på denna länk recenserar ”syskonflaskan” i Spirit of Hvens ginutbud – Spirit of Hven Organic Gin. Karaktärsskillnaden mellan flaskorna är att i ”den vanliga” så har Spirit of Hven kamomill i sista botaniska korgen medan i Navy Strength så har de lavendel.

Navy Strength är en av de fem ”typiska” ginsorterna som finns. Navy Strength ligger på (minst) 57% alkohol, och kom till på önskemål från den engelska flottan under 1700-talet. Man var rädd att krutet ombord skulle bli blött av läckande gintunnor – men om spriten var tillräckligt alkoholstark så skulle det fortfarande gå att tända kanonerna. Så säger i alla fall skrönan.

Smakprofil & doft

I näsan: Citrus träder fram tillsammans med blommig doft. Förmodligen lavendel som används vid slutdestilleringen. Imponerande karaktär på doften. Den höga sprithalten (57%) tar inte över som den så ofta gör i Navy Strength. Balanserad med andra ord.

I munnen: Tydlig enbärskaraktär vilket alltid är positivt. Citrusen hänger kvar och kanske är det lite toner av lakrits som träder fram.

Spirit of Hven - Navy Strength Gin
Foto: Spirit of Hven

Gin & Tonic test

Traditionellt sett serveras en Gin & Tonic med en Dry Gin tillsammans med valfri tonic. Personligen är jag svag för Navy Strenght’s i en GT. Den högre alkoholhalten ger ofta drinken mer karaktär och låter inte tonicen ta för mycket plats.

Till detta test användes Fever Tree’s tonic tillsammans med 5 cl Hven Navy Strenght.

I näsan: Enbär tillsammans med kinin från tonicen samt lite citrus.

I munnen: Wow. Riktigt imponerande. Ginen balanserar ut tonicen på ett superbt sätt. Bitterheten från tonicen tas ner på en behaglig nivå samtidigt som smakerna fortfarande finns kvar. Här upplever jag att den blommiga doften träder fram igen.

Summering

Har du inte testat Navy Strenght gin tidigare? Då är det hög tid att göra det. Spirit of Hven har producerat gin sedan 2008 och nu förstår jag varför. Det är ett äkta hantverk. Deras Navy Strength Gin bjuder på massa karaktär med tydliga smaker och dofter. Prova den gärna tillsammans med en neutral tonic och upplev en GT att minnas.