
En GT – Gin & Tonic – innehåller Gin. Och tonic. Hur svårt kan det vara egentligen? Jadu… det finns många sorters gin, och det finns många sorters tonic. Vi kommer komma till just dessa två beståndsdelar i en annan artikel, för dessa handlar om tycke och smak. Men det finns tre andra ”detaljer” i drinken som vi vill belysa har en stor betydelse för din upplevelse, nämligen:
Betydelsefulla detaljer för en perfekt Gin & Tonic är Glaset, Isen och Garneringen
Denna artikel innehåller partnerlänkar till KitchenTime
Glaset
Titta på bilden ovan. När du blir serverad en GT så kommer den oftast i ett fint cocktailglas som det högra, eller hur? GT serveras traditionellt i dessa glas. Men jag kan lova dig att exakt samma GT serverad i någon av de vänstra glasen kommer smaka bättre! Glaset har en definitiv betydelse för smaken på din Gin & Tonic, av två anledningar!
- Först och främst, ett glas på fot gör att isen i drycken smälter långsammare. Värmen från din hand flyttas inte lika lätt till vätskan när du håller i glasets fot. Isen smälter då långsammare, vilket gör att drycken är kyld längre, och det kommer inte oönskat smältvatten i blandningen.
- Det andra – och större – skälet är att de vänstra glasen är kupade. Vin dricks ju ur kupade glas, för att locka fram och behålla vinets alla aromer. Precis samma sak är det när du dricker GT ur ett kupat glas. Tre fjärdedelar av dina upplevelser från en dryck kommer från näsan! Kolsyran är vidare en transportör av smaker, och de lockas bättre fram i ett kupat glas. Slutligen kan du själv ”tvinga fram” smaker genom att ”rulla” glaset när det är kupat, vilket svårligen låter sig göras i ett highballglas.
Så skippa cocktailglaset och plocka fram ett rödvinsglas (eller vitvinsglas)! Det duger utmärkt för nybörjaren! Annars finns det speciella Gin & Tonic-glas från Orrefors som enklast kan beskrivas som lite ”robustare vinglas” om du verkligen vill imponera på sällskapet.
Isen
Se videon hur glad Johan ”Matgeek” Hedberg blev när han äntligen lyckades göra stora isklot av klar is!
Ett stort isblck smälter långsammare än flera små iskuber. Vi vill ha en kall dryck, både för att det är godare och för att kolsyran håller sig längre i kyla. Ett block av klar is innehåller inga luftbubblor eller sprickor, och smälter långsammare än ”vanlig is”. Du kan köpa liknande silikonformar på KitchenTime via denna länk (finns både som runda bollar och som fyrkantiga stora block).

Tips 1: Om du har en frys som avfrostar sig själv, så förvara färdigfrysta isblock i typ glasslådor. Då förstörs de inte av avfrostningen utan klarar sig länge.
Tips 2: Stoppa in glaset i kylskåpet eller frysen någon timme före set är dags att blanda din GT, så håller sig drycken kall längre!
Garneringen
Det har blivit väldigt populärt att servera en Gin & Tonic med en skiva gurka i stället för den traditionella citronskivan. Och gott är det – om man använder rätt sorts Gin till GT:n. Gurkskivan blev populär när man började garnera en Gin & Tonic gjord med Hendricks gin på detta sätt. Men gurkskivan passar inte alls lika bra till andra tillverkares giner! Varför?
Jo, gurka är nämligen en av ingredienserna i Hendricks Gin!
Du ska garnera din drink med sådant som redan finns i drycken. På så sätt framhäver du dryckens egenskaper – och master destillerns intentioner. En GT gjord på Hernö Gin garnerar du därför med fördel med svartpepparkorn och lingon, och en GT på gin från Åland Distillery garnerar du med Havtorn. På så sätt jobbar du med smakerna och dofterna i drycken, och framhäver dom, i stället för att jobba mot smakerna (och förstöra dessa).
Om du – gud förbjude – använder smaksatt tonic så kan du såklart garnera även med dessa smaker i baktanke. Tänk då dock på att inte förstärka för mycket, tonicen har ju redan en mer eller mindre tydlig smak. Nu förstärker vi mestadels för ögat och luktsinnet och inte för smaksinnet. Har din tonic exempelvis smak av granskott så kan vi kanske använda en grankvist som garnering, samtidigt som denna får dubblera som drinkpinne!