
Trodde du att vodka eller öl var det som såldes mest på finska ”systembolaget” Alko? Helt fel! I all fall fram till ett par år sedan var Hartwalls Long Drink Alkos mest sålda produkt. De senaste åren har Finland öppnat upp till att det är möjligt att sälja 5,5% alkohol i vanliga mataffärerna, så försäljningen kanske har minskat på ”bolaget”? Lonken, eller Lonkero, är oavsett otvivelaktigt Finlands nationaldryck.
Ursprungligen innebar ordet long drink en lång alkoholhaltig dryck serverad i ett glas. Tänk till exempel Tom Collins. I Finland refererar longdrink till blandad dryck gjord på gin (eller annan alkohol). Här på Ginkultur.se intresserar vi oss såklart enbart av ginbandningarna. Vid vår senaste Ålandsresa så slogs vi av hur många varianter av dessa blanddrycker som fanns på butikshyllorna, och köpte därför med oss ett gäng hem. Det blev en hel del, och då har vi bara skrapat på ytan!
Stora Lonkentestet – del 1
Vi delar upp vår artikel Stora Lonkentestet i tre delar, nämligen
- Kyrö Long Drink, eller Longkyrö som de också kallas
- De Ålandstillverkade sorterna (Åland Distillery och Amalias Limonadfabrik). Del två hittar du här
- Hartwalls (Original och varianter)
Vår tanke med urvalet är att testa de varianter som vi uppfattar som lite ”High-end”, eller hantverksdryck/kvalitet med originalet Hartwall. Orkar vi därefter mer, så kanske vi fortsätter när denna laddning är slut!
Kyrö Long Drink
Kyrö Longdrink tillverkas på Kyrös prisbelönta gin gjord på råg. Deras första utgåva, som jag sett på både flaska och burk, är Kyrö Cranberry. Den har funnits några år, och stämplar in på 5,5%. På den senaste tiden har även Kyrö Blueberry och Kyrö Ginger kommit. Dessa har jag bara sett på burk, med en alkoholhalt på 5%. Varför de har sänkt alkoholprocenten marginellt kan man ju spekulera i, men gissningsvis har det något med någon exportmarknad att göra?
Kyrö Cranberry Longdrink
Ingredienser: Vatten, Kyrö Gin, socker, tranbärsjuice, koldioxid, citronsyra, naturlig rosmarinsarom och konserveringsmedel.
Doftar tranbär och subtil rosmarin. Fin röd färg. Smakar tranbärssaft (inte tranbärsjuice, utan mer vattningt). Mycket liten alkoholsmak. Toner av enbär från ginen, men inte mycket. Känner ingen rosmarinsmak. Det här är en god dryck, men jag hade önskat mer av någonting – mer gin/enbär eller mer tranbär (eller mer alkohol). Nu är det typ tre smaker som alla gömmer sig i varandra. Det här är en förrädisk dryck, som man troligen lätt kan bli mycket full av.
Smakbetyg:⭐⭐⭐. En extrastjärna för naturliga smakämnen ⭐.
Kyrö Blueberry Longdrink (tranbär och rosmarin)
Ingredienser: Vatten, Kyrö Gin, socker, blåbärssaftkoncentrat, ljungdestillat, koldioxid, citronsyra, naturlig arom och konserveringsmedel.
Doftar söta blåbär, men jag hittar ingen ljung. Fin blåröd färg. Smakar precis som ovanstående blåbäsrsaft, inte blåbär. Enbärstoner, blåbär, ingen ljung, ingen alkohol. Om cranberryn var lättdrucken och lömsk, så är den här ännu ”värre/bättre” (välj själv utefter livsåskådning.).
Smakbetyg:⭐⭐⭐. En extrastjärna för naturliga smakämnen ⭐.
Kyrö Ginger Longdrink (båbär och ljung)
Ingredienser: Vatten, socker, Kyrö gin och Kyrö Dark gin, ingefärsjuice, mintdestillat, limejuicekoncentrat, koldioxid, citronsyra och konserveringsmedel.
Tydlig doft av ingefära och mint med toner av citron.Grumlig vätska. Tydlig mintsmak, ganska tydlig ingefärasmak som framträder mer i eftersmaken. Marginell alkoholsmak som göms väl. Den här har lite mer framträdande smaker än de övriga två. Lite mer ”vuxen smak” så att säga.
Smakbetyg:⭐⭐⭐⭐. En extrastjärna för naturliga smakämnen ⭐.
Slutsats:
Jag hade önskat att någon av smakerna tog ett steg fram i de testade dryckerna – antingen mer gin/enbärssmak, mer av tranbär/blåbär/ingefära eller mer av alkhoholsmak. Men det är vad jag anser – smak är något subjektivt och vad jag tycker och tänker betyder ingenting för någon annan. Andra kanske älskar att det inte finns någon tydlig dominant smak.
Alla tre är utmärkta törstsläckare, och tranbär/blåbärsvarianterna skulle mycket väl kunna förväxlas med tranbärs- eller blåbärssaft.
Vidare läsning:
- Missa inte vår artikel om Kyrö, som gör all sin gin och sin whisky på råg!
- En Longdrink är inte samma sak soom en Gin&Tonic – men vissa likheter finns! Läs vår artikel om en ”perfekt GT” här.