Kyrö Distillery – Med råg i ryggen!

Kyrö Destilleri

Det lilla finska destilleriet Kyrö Distillery fick sin början i en bastu precis som många andra goda finska idéer har gjort under årens lopp. Kyrö använder råg vid tillverkningen av sina spritsorter, något som inte hör till vanligheterna inom produktionen om vi jämför dem med andra destillerier.

Idag producerar de i första hand gin, men du hittar även whisky vilket också breddar varumärket ytterligare. Tanken bakom Kyrö Distillery fick sin början efter att ett par vänner funderade över avsaknaden av råg vid tillverkningen av whisky, en ingrediens som är väldigt populär i Finland och som i huvudsak används vid brödbakning.

Berättelsen om Kyrö destilleri är inte bara sällsynt, det märks dessutom att personerna bakom det hela har glimten i ögat även om verksamheten alltid omfattas av en hög grad av professionalism. Om du vill veta mer om dessa innovatörer och deras drycker är det bara att fortsätta läsa vidare nedan!

Hur det hela fick sin början

Destilleriet planerades först att byggas vid en familjeägd gård i närheten av byn Isokyrö. Den levde inte riktigt upp till förväntningarna eller ambitionerna vilket fick kompisgänget att planera om. När de väl bestämde sig för att mötas upp och ta några järn och äta en god middag stötte de på ett mejeri som passade som handen i handsken – något som sedan blev startskottet till Kyrö Distillery.

Historian må vara originell, men så är ofta fallet när det kommer till entreprenörsskap och höga mål med verksamheten. Till en början fick de låna redskap från Beerhunters som är ett destilleri beläget i närheten av staden Björneborg. Under 2014 påbörjades sedan processen i helt egna lokaler tack vare det renoverade mejeriet som nu stod klar och redo att användas.

Planen var att whiskyproduktionen skulle stå i fokus, men då whisky tar lång tid att lagra bestämde de sig även för att börja med gin. Detta blev ett riktigt lyckat beslut eftersom det snabbt valdes ut som bästa ginsorten för den populära cocktailen Gin & Tonic, direkt vid lansering under år 2015 när tävlingen International Wine and Spirits competition anordnades.

Idag har en pojkdröm alltså blivit verklighet och alla deras spritsorter använder råg som ingrediens, även om det är en av de svåraste sädesslagen att bränna med. Kyrö destilleri använder dock råg i samtliga av sina produkter – oavsett om det gäller whisky, gin eller likör.

Kyrö Distillerys olika drycker

Om du undrar över de olika dryckessorterna som säljs presenterar vi ett axplock av dem nedan, men också lite blandad kuriosa och vad som gör dem så unika. Du kan också bli fatägare genom att mejla destilleriet, eller bläddra mellan flaskor av gin, whisky och en särskild likörsort direkt på Kyrös hemsida.

Kyrö Napue Gin

Ginsorterna består av Kyrö Gin, Kyrö Dark Gin, Kyrö X Kinobi, Kyrö Pink Gin och flera andra egenutvecklade varianter, men det som knyter dem samman är den alldeles särskilda smaken av råg som kombineras med flertalet örter från närområdet. Alkoholhalten varierar för de respektive produkterna, men du hittar allt från 36 % till 47 % via en hel del olika smaker med fokus på både glutenfria och veganska alternativ. Flaskorna levereras också i storlekarna 100 ml, eller 500 ml.

Kyrö Rye Whisky

Om vi istället tittar på whiskyproduktionen erbjuder de en riktigt intressant sort vid namn Kyrö Malt Rye Whisky. Denna innehåller givetvis också råg och smaken är något du kanske aldrig stött på tidigare, mycket tack vare att produktionen tillkom av en halvgalen idé som föddes av ett gäng bastubadande grabbar med nytänkande idéer.  Smaken utmärker sig genom ett sött rågbröd blandat med nyanser av honung, vilda bär och en pepprig touch av mocha och karamell. Alkoholhalten ligger i sin tur på 47,2 % och flaskan finns i 500 ml. Kyrö. Kyrö vann guldmedalj (Gold outstanding) med denna whisky i 2020 års upplaga av International Wine and Spirits Competition. 98 poäng av 100 möjliga!

Om du är intresserad av likör bjuder destilleriet på sin egna Dairy Cream Liqueur, en spritsort med fokus på finsk lakrits, choklad och lokalproducerad mjölk. Denna flaska levereras med en alkoholhalt av 16 % och i storleken 500 ml.

Recept till cocktails som skapats av ägarna själva

En ytterligare intressant aspekt med Kyrö Destilleri är alla cocktails och drinkar som du hittar på Kyrös hemsida. Några exempel på dessa är Ryeish Coffee (dvs finska varianten av Irish Coffee), där deras berömda rågwhisky har använts som huvudingrediens. Utöver detta finner du även receptet på deras egna Gin & Tonic och flera andra cocktails som Gin & Juice, Pink Gin & Tonic, samt Gin Martini.

Besök till Kyrö distillery

För en mer autentisk upplevelse erbjuder destilleriet besökare en oförglömlig resa till byn Isokyrö i västra Finland för alla med ett intresse av landet och deras inhemska spritproduktion. Besök kan bokas genom hemsidan och det hela börjar med en berättelse av Kyrö och den minst sagt intressanta historian bakom det hela, men också en rundvandring där du kan fördjupa dig i själva tillverkningsprocessen.

Efter detta får du smaka på alla de olika spritsorterna, men de ger dig även möjligheten att blanda ihop din egna gin cocktail. När du har smakat klart bjuds du på en äkta finsk middag innan det är dags för en autentisk bastu.

När du har värmts upp ordentligt får du istället smutta på en iskall longdrink för att kyla ned dig, samtidigt som du kan njuta av den finska vildmarken och allt den har att erbjuda. Om du är intresserad av att utforska landet med de tusen sjöarna har du alla möjligheter till detta, oavsett årstid. Badandet vid den närliggande sjön sker dock på egen risk om du väljer att besöka dem under vintern.

Familjärt och hemtrevligt

Kyrö Distillery drivs idag av grundarna Miika Lipiäinen, Mikko Koskinen, Miko Heinilä, Kalle Valkonen och Jouni Ritola. De fokuserar även på ett internationellt besöksteam som består av flera olika personer som hjälper dig att boka din resa till destilleriet. Du hittar profiler till samtliga medarbetare på deras sajt, men även vilka ansvarsområden de huserar över.

Kyrö Destilleris grundare
Kyrös grundare. Övre raden: Miko Heinilä, Miika Lipiäinen, Jouni Ritola. Nedre raden: Mikko Koskinen och Kalle Valkonen.

Under augusti månad anordnas även något som kallas för Kyröfest, en festival där du kan njuta av goda drycker, lokala artister och närproducerade delikatesser. Ägarna är dessutom väldigt måna om miljön och du hittar en omfattande plan gällande hållbarhet i deras verksamhetsplan, något som till stor del består av minskade energibehov vid tillverkning och det kontinuerliga arbetet mot ett mer jämlikt samhälle.

Det som verkligen sticker ut med företaget är deras förmåga till självdistans, samtidigt som de blandar alla sina historier och varumärken med en stor gnutta humor. Detta är också deras nyckel till framgång eftersom allt blir roligare när man arbetar tillsammans och älskar det man gör.