Cocktails & Rock n Roll – ny bok!

Cocktails & Rock n Roll

Ska verkligen vi recensera en bok på norska här på Ginkultur.se? Ja, det ska vi! Cocktails & Rock n Roll är en nytänkande bok från det västra broderlandet som behandlar klasiska drinkar i en mycket spänannde tappning. Författare är Johan Bergström och Steinar Jensen, och vi fångar Johan för några snabba frågor om boken!

Hur kom det sig att ni skrev den här boken, Cocktails & Rock n Roll?

Vi fick en förfrågan om vi hade varit intresserade av att skriva en bok och det hade vi ju såklart! Att det sedan föll på just cocktails i kombination med rock n roll var för att vi hade lust att göra något nytt och något som vi båda brinner för. Känslan av att kunna tänka ut nya bilder av drinkarna vi valde triggade oss.

Tankesättet att bygga upp en cocktail på samma sätt som ett rock n roll band bygger sin banduppsättning och image där alla jobbar tillsammans för att upplevelsen ska bli den allra bästa är också ett roligt och annorlunda inslag i boken. Vi ville också skriva den på ett sätt som passar alla och inte göra det för komplicerat eller oförståeligt.

Första tredjedelen i boken går på ett pedagogiskt sätt igenom skillnader och likheter i olika spritsorter, hur man ”bygger” en cocktail genom att balansera olika beståndsdelar mot varandra, olika arbetstekniker och inte minst vilka olika soretrs glas det finns att använda sig av. För samma drink smakar olika beroende ur vilket glas du dricker det!

Vad bara måste en hemmabartender ha hemma, om du får ge förslag på ett par måste-grejer?

Det man behöver ha hemma är en bra utrustning för att kunna bland drinkar ordentligt, allt blir så mycket enklare och roligare då. Att man sen behöver sprit, groggvirke och sådant är en självklarhet men som sagt – riktig utrustning, intresse och kreativitet.

Johan Bergström och Steinar Jensen
Johan Bergström och Steinar Jensen

Hur kommer det sig att man hittar så många drinkar gjorda på amerikansk whiskey och Bourbon, men så få på skotsk och irländsk whisky?

Just amerikansk whiskey som exempelvis Jack Daniels har en okomplicerad, lekande sötma och komplexitet som gör blandandet enkelt. Whiskeyn lyfter smaker man tillsätter till en ny dimension. Sen så kan vi titta på historien före och efter förbudstiden där USA hade en blomstrande cocktailkultur där många av dagens välkända klassiker och olika twists på dessa kommer från.

Boken köper du exempelvis på Kolofon Förlags hemsida, eller på Adlibris eller Bokus. Ja, den är på norska. Nej, det är inte svårt som svensk att läsa den, tvärt om! Och givetvis har boken en egen spellista på Spotify – varje drink har nämligen ett förslag på låt att lyssna på när man dricker den, och här hittar du hela listan i spel/drinkordning!