
Två olika sorters gin serveras i storflaska ombord SAS i Businessclass på deras långlinjer: Dels norska Harahorn (som också finns i småflaskor i andra bokningsklasser) och dels en specialflaska från Hernö. Vi har fått chansen att provsmaka dessa två gin – förvisso på landbacken och inte uppe i luften. Våra smaknoter och kommentarer finner du nedan, häng med!
Smaker har en tendens att bli dova uppe i luften och det är svårt att uppleva aromatiken på samma sätt som på marken. SAS jobbar aktivt med att hitta bra skandinaviska leverantörer för mat och dryck ombord. Exempelvis Mackmyra (tidigare) och High Coast (numera) för whiskyutbudet, öl från Danmark (Carlsberg och Mikkeller), och som sagt gin från Sverige (Hernö) och Norge (Harahorn). En leverantör till SAS måste kunna hantera relativt stora volymer och en del kravställningar som tillkommer när man är leverantör hos SAS, så en del mindre destillerier faller bort av praktiska anledningar.

Provning av Harahorn och Hernö SAS
Ett sätt att testa ginnen skulle såklart kunna vara att blanda Gin & Tonic på dem. Detta med vetskapen om att den största delen av ginnen som förtärs uppe i luften är drinkar i form av en GT. Men hade vi verkligen kunnat känna vilka skillnader det är i glasen då? Troligen inte. Vi valde i stället att göra en jämförande provning – vad skiljer Harahorn och Hernö SAS jämtemot den vanliga blå flaskan från Hernö (Dry Gin)?
Hernö SAS
Utseendemässigt är flaskorna förvillande lika – Hernö SAS har samma blå etikett som vanliga Hernö. Det finns dock en SAS-logga i en vit cirkel i övre delen av flaskan. Alkoholhalten är uppskruvad något, till 43% (mot 40.5% i vanliga flaskan). En stor skillnad är också att man har tillsatt två citrusfrukter i destilleringen – Bergamott och Lime.
Denna citruskick kommer fram både i doft och i smak – inte mycket, men den finns där definitivt! Den har också en lite starkare spritsmak än den vanliga Hernön, men också samtidigt en mindre pepprighet! Troligen har man skruvat lite på det vanliga Hernöreceptet för att motverka dovheten hos smaklökarna upp på 10.000 meters höjd. Att samtidigt ta med lite extra citrus i flaskan är väl en smart sak att göra, då eventuell garnering av en Gin & Tonic uppe i luften är lite begränsad.
Harahorn
Harahorn från Det Norske Brenneri är precis som Hernö ett gin som vunnit massvis med utmärkelser. Harahorn Gin har funnits hos SAS sedan 2018, och har nu fått ett nytt treårskontrakt med flygbolaget:
Givetvis har flygindustrin påverkats mycket under pandemin. När allt rullade på som vanligt levererade vi över 300’000 miniflaskor Harahorn per år… SAS är en stor spelare inom flygindustrin och ett starkt varumärke, så det är fantastiskt för oss att fortsätta samarbete med dem, säger Jarle Nereng, Produktchef för Harahorn Gin.
Harahorns smakprofil skiljer sig från Hernö då Harahorn innehåller bland annat blåbär, rabarber, blåstång(!), kvanne och kungsmynta. Trots att Harahorn är på 46% så tycker jag att spritsmaken och -doften är lägre på något sätt. Dovare doft och smak, men samtidigt en rejält pepprig eftersmak – alkoholstyrkan gör sig synlig i eftersmaken. Mycket enbär i smakprofilen,mer än Hernö. Kanske lite söt lakrits kan förnimmas med?
Så, nu behöver vi bara boka en businessklassresa med SAS så vi kan prova dryckerna även uppe i luften, i deras rätta element!