Ginupplevelser i Sverige

ginupplevelser

Visste du att gin länge var den spritsort som såldes i störst kvantiteter världen över? En omåttligt populär starkdryck, med andra ord, som nu på senare år dessutom fått ta sig in i spritsorternas finrum. Världen över har det har nämligen poppat upp en hel del hantverksdestillerier med tillverkning av gin. Och det tillkommer ständigt nya varianter med nya smaker. Ginet befinner sig helt enkelt på en spännande smakresa för tillfället! Dessutom uppmärksammas drycken i och med det ökade utbudet av ginprovningar som bidrar till ökat intresse och djupare kunskap om gin. Sverige ligger verkligen i framkanten vad gäller gintillverkning.

Det finns så mycket ginupplevelser på hemmaplan att upptäcka. Det är inte för inte som tillverkningen i vårt land har kallats för ”det svenska ginundret”. Så se till att komma ut och upptäcka allt som finns därute – och passa på att samtidigt förgylla vardagen med lite nya smakupplevelser!

Ginprovningar

Har du blivit nyfiken på att lära dig mer om gin? Kanske för att kunna servera en perfekt Dry Martini à la James Bond, eller för att ta klassikern Gin & Tonic till en ny nivå? Då ska du såklart se till att komma iväg på en ginprovning. Idag erbjuds en rad olika ginprovningar i Sverige, där besökarna får dyka ner i allt vad enbär, koriander, kvanne, citrusskal, kan resultera i. Eller andra spännande smaksättningar som destillerierna väljer att smaksätta sin gin med. På ginprovning får du vanligtvis smaka på flera olika sorters gin – både varianter som passar ypperligt att smutta på som de är, och andra sorter som gärna blandas med exempelvis tonic till en utsökt drink. 

Destilleribesök

För den som verkligen vill gå all in på gin kan även en ginprovning på destilleri upplevas. Här kan man få en ännu djupare inblick och förståelse för drycken, genom att beskåda de stora kopparkärlen där den destilleras på nära håll. Även här får du såklart möjligheten att känna och dofta på ingredienserna som sätter smak på gin, för att sedan även få smaka på ett en rad olika ginsorter. Med ny kunskap om både ingredienser och ginhistoria – bakgrunden till ginens betydelse idag – kommer du garanterat kunna uppskatta drycken på ett nytt sätt och känna nya smaknyanser när du smuttar på den. 

Ge bort en ginprovning i present

Känner du en riktig ginkonnässör? Eller kanske bara någon som gillar nya smakupplevelser? Då kommer en ginprovning säkerligen bli en uppskattad present. En present som ni dessutom kan uppleva tillsammans, bara ni två, eller kanske till och med hela kompisgänget om ni så vill. Eller varför inte slå till med ginprovning som aktivitet tillsammans med kollegorna, eller kanske som en del av svensexan eller möhippan? Så att ni allihop kan få djupdyka i ginets värld och lära er vilka sorter ni ska bunkra upp förrådet med där hemma. Därmed kan det serveras förstklassiga, ginbaserade drinkar vid kommande tillfällen då ni ses. Vem uppskattar inte lite ny, och dessutom både god och användbar, kunskap? Här hittar du ginupplevelser att ge bort i present.

Hendricks Gin

Fler ginupplevelser

Förutom att fler destillerier och ginupplevelser poppat upp på sistone, har ginets popularitet även skapat en rad andra roliga event på samma tema. Visste du t.ex. att gurkan har en alldeles egen dag? Den avlånga grönsaken firas faktiskt den 14 juni varje år. Och vad har det med gin att göra, tänker du kanske nu? Jo, World Cucumber Day, som den heter på engelska, initierades faktiskt av Hendricks Gin, som just använder gurka som en av ingredienserna i sin gin. Så håll utkik efter events på temat gin, och mer specifikt Hendricks gin, runt denna dag. Eller för den inbitne ginfantasten – varför inte dra ihop ett eget ginevent på World Cucumber day?